Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčové kari s kelovo - avokádovou salsou

nedeľa 16. februára 2014

Bravčové kari s kelovo - avokádovou salsou

Bravčové kari je výsledkom piatkového snaženia, kedy som za dostala za bojovú úlohu pripraviť obed pre nás so sestrou a mamku, vracajúcu sa z týždňového kurzu. Bolo mi jasné, že príde hladná a tak si to žiadalo niečo výdatné.

Akurát ja mám vždy problém, čo s mäsom. Ešte stále ho neviem pripraviť dokonale podľa mojich predstáv, navyše, nemala som po ruke, respektíve niekde v pamäti žiadny recept, ktorý by ma lákal vyskúšať. Surovín tiež nebolo na výber až tak veľa a preto to mohli zachrániť už len koreniny. A tak som sa proste rozhodla staviť na žltú.

Na bravčové kari teda budeme potrebovať:
  • bravčové stehno
  • olej
  • veľkú cibuľu
  • kari korenie, soľ, mleté čierne korenie, sladkú papriku
Mäso nakrájame na drobné kocky a ochutíme všetkými koreninami. Na rozpálenom oleji necháme do sklovita speniť nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme kocky mäsa a sprudka orestujeme. Keď sa bravčové zatiahne, podlejeme ho množstvom vody a pod pokrievkou dusíme a dusíme a dusíme a podlievame a dusíme a odlievame.. až hodinu, záleží od množstva. Popri tom môžeme koštovať a pridať soľ či kari. Mali by sme podliať toľko vody, aby vo výsledku vznikla omáčka, nie príliš hustá, ale mäso by v nej tiež nemalo plávať. 


Sestra si ako prílohu zvolila cestoviny, ja som si pochutila na ďalšej variácii salsy a to kelovo - avokádovej. Tú pripravíme jednoducho nasledovným spôsobom:

V ochutenej vode uvaríme niekoľko hlávok ružičkového kelu. Pokrájame ich nadrobno a zmiešame s 1/4 - 1/2 avokáda. Ochutíme (bylinkovou) soľou, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou (alebo balsamikovým octom) a (arašidovým) olejom. 



Na fotkách to vypadá ako jedna veľká zelená kopa čohosi neidentifikovateľného, ale nedajte sa odradiť neestetickým vzhľadom, určite tento pokrm uspokojí vaše chuťové poháriky ak vám nevadí závan východnej kuchyne. Každopádne, je predsa na vás, koľko kari do mäsa nasypete. Ja som ho pridávala niekoľkokrát a i tak si myslím, že nebolo až také výrazné.

4 komentáre:

  1. júúj,vidím že nie som jediná čo zvykne prekvapiť rodičov :) Mamina musela mať velkú radosť, pretože to vyzerá velmi dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tvrdila, že jej chutilo, tak dúfam, že sa ma nesnažila len potešiť a že to myslela vážne :) Ďakujem! :*

      Odstrániť