Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Ovocný tunel

utorok 30. decembra 2014

Ovocný tunel

Porozdávali sme veľkú väčšinu vianočných cukroviniek, čo-to pojedli, zlomok suchých koláčikov ešte ostal, ale na stole si to k oslavám prvého dňa Nového roku žiadalo čosi honosnejšie. Niečo čokoládové, ale zároveň trochu osviežujúce. Keďže sa zhodou okolností prihodilo, že sme tento raz nepiekli nič ovocné na Vianoce, napravíme túto chybu aspoň na Silvestra. Preto vznikol ovocný tunel, hriešne sladký, tématický vďaka použitému ovociu, korunovaný lahodným krémom. Ak patríte k tým, čo majú v pláne zase stráviť chvíľu pri sporáku, inšpirujte sa!

Na nákupný zoznam si pripíšte:
Cesto na dve piškóty:
  • 12 vajec
  • 220 g hladkej múky
  • 220 g práškového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL kakaa
Na plnku:
  • 1/2 l mlieka
  • 2 smotanovo-vanilkové pudingy
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 kiwi, 2 mandarinky, 1/2 konzervy ananásu (alebo primerané množstvo čerstvého)
Na dokončenie:
  • 150 - 180 g čokolády
  • tuk
V prvom kroku uvaríme v mlieku hustý puding. Odstavíme zo sporáka a dáme do chladu.

Upečieme dve piškóty: jednu svetlú, druhú tmavú. Najprv 6 vajec vyšľaháme so 110 g práškového cukru do jemnej svetlej nadýchanej peny. Do hmoty pridáme preosiatu múku (110 g) zmiešanú so sódou bikarbónou a 1 lyžicou kakaa. Zľahka premiešame, aby v ceste neostali hrudky a vylejeme ho na plech vytretý maslom a vysypaný múkou. Piškótu dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180° na 10-15 minút. Či je piškóta hotová skontrolujeme pomocou špajdle. 


Rovnako postupujeme pri druhej piškóte, akurát do nej nedáme kakao. Kým vychladnú, pripravíme krém. 


Maslo vymiešame s práškovým cukrom tak, aby v ňom neboli hrudky (najlepšie ručne) a potom do neho postupne zašľahávame vychladnutý puding (už pomocou mixéru). 

Kiwi, mandarinky i ananás nakrájame na drobné kúsky (ak máme konzervované ovocie, necháme ho dobre odkvapkať).


Ta-ta-tááá, prechádzame k zostavovaniu tunela. Dve formy na srnčí chrbát vystelieme potravinovou fóliou, aby sa nám tunel potom lepšie vyberal. Z oboch piškót vyrežeme obdĺžnik s rozmermi formy (v našom prípade 32 x 11 cm) a vtlačíme ho dnu do oboch chrbtov. Cesto potrieme vrstvou krému, posypeme časťou ovocia, znovu pokryjeme trochou plnky, zase umiestnime ovocie a na záver natrieme poslednou vrstvou plnky. Na vrch príde druhý obdĺžnik piškóty, ale tak, aby bol opačnej farby, ako tá spodná. Nech je to farebnejšie.. ☺ Dobre popritláčame, aby sa tunel nerozpadol a zvrchu zaťažíme (trebárs milión stranovým atlasom ☺). Necháme v chlade chvíľu odpočinúť.









Napokon príde finálna fáza: rozpustíme čokoládu s tukom a obe rolády ňou zo všetkých strán polejeme. Môžeme ozdobiť podľa fantázie, napríklad posypať cukríkmi, perličkami, hviezdičkami, vločkami, kokosom.. čímkoľvek, čo nám zíde na um. Kreativite sa medze nekladú! 




Odložíme do chladu a snažíme sa nájsť si nejakú činnosť, ktorá by nám skrátila to nekonečné čakanie, kým sa do tunela budeme môcť pustiť..





Ospravedlňujem sa za nálož fotiek, ale to by som nebola ja, keby som sa vedela hneď rozhodnúť. 






Dúfam, že popis postupu nebol príliš zmätočný, snažila som sa to napísať čo najzrozumiteľnejšie. Snáď je z obrázkov hneď jasné, ako na to. Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. 

Ako sa chystáte stráviť Silvestra? Vyznávate papučovú kultúru alebo ste párty-párty typ a vyrazíte do ulíc? Či snáď na nejakú chatu v horách?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára