Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Rozpučené pečené batáty s hummusom z červenej šošovice

nedeľa 24. mája 2015

Rozpučené pečené batáty s hummusom z červenej šošovice

Vážení, na úvod smelo a neskromne vyhlasujem, že sa mi konečne po dlhej dobe niečo podarilo! Dnešný obed pasujem za hit mesiaca a myslím, že v najbližšej budúcnosti ho len tak niečo neprekoná. Nedeľa pre mňa opäť znamená čas strávený v kuchyni a dokonca som mala náladu aj trošku experimentovať. A podaril sa! Apelujem a vás, určite si tieto pečené sladké zemiaky urobte, najlepšie s hummusom z červenej šošovice, zaručujem dokonalý chuťový zážitok a nebíčko v papuli.

Sladké zemiaky naslano, hoci to môže vypadať podivne, v kombinácii s cesnakom a chrumkavou kôrkou, ktorá pripomína takmer čipsy, s mäkkým stredom, ponorené v štedrej dávke hummusu.. no jedna báseň! Naozaj! Verte mi! Na hummus z Kauflandu nedám dopustiť, je výborný, no dovolím si tvrdiť, že tento je ešte o triedu lepší. Podarilo sa mi trafiť presne vyvážené pomery všetkých ingrediencií a dokonca aj konzistenciu, ktorá je takmer na nerozoznanie od toho z obchodu. Sto bodov!

Tečú vám sliny? Dobre! To bol zámer. Takže teraz už k receptom..

Rozpučené pečené batáty:
  • 1 obrovský batát
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • cesnakový olivový olej
  • bylinkovú soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Batát očistíme, ale nešúpeme. Nakrájame ho na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Dáme variť do vody ochutenej bylinkovou soľou domäkka tak, aby sa po vybratí kolieska dali ľahko rozpučiť vidličkou (takých 15-20 minút). Kolieska uložíme na plech s papierom na pečenie, vidličkou rozpučíme, potrieme nastrúhaným (prelisovaným) cesnakom a pokvapkáme cesnakovým olivovým olejom.


Posypeme mletým čiernym korením (a komu sa máli, ešte aj soľou). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200° na 20 minút, kým okraje koliesok nie sú chrumkavé, takmer ako čipsy.


Hummus z červenej šošovice**:
  • 1 pohár (200 ml) červenej šošovice, v suchom stave, na noc namočenej do vody
  • 2 ČL horčice (ideálne je použiť tahini {sezamovú pastu})
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 ČL olivového oleja
  • bylinkovú soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Šošovicu na noc namočíme do vody a necháme odstáť. Na druhý deň ju prepláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme v novej vode ochutenej bylinkovou soľou. Pridáme toľko vody, aby bola tesne nad povrchom šošovice. Varíme 15 minút, kým nie je úplne mäkká, takmer rozvarená. Odstavíme ju zo sporáka, pridáme horčicu, olivový olej, nastrúhaný cesnak a posypeme mletým čiernym korením a bylinkovou soľou podľa chuti. Šošovicu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a necháme vychladnúť. Podávame s pečenými batátmi!



**Hummusu bude oveľa viac, ako na jednu dávku, zvyšok určite môžete pár dní skladovať v chladničke a namáčať si do neho všetko možné, od čerstvej zeleniny po rôzne druhy mäsa, trebárs grilovaného, čo sa hodí do nadchádzajúcej letnej sezóny. 







Viem, že som to napísala už niekoľkokrát, ale opakovanie je matka múdrosti. Takže naposledy: oplatí sa venovať tomuto jedlu trochu pozornosti a času, stojí naozaj za to. Ak patríte medzi milovníkov hummusu, smelo sa vrhnite do jeho prípravy, je porovnateľne dobrý (ak nie lepší) ako ten z obchodu, navyše, viete presne, čo do neho dávate, netreba sa obávať žiadnej chémie a konzervantov. 
No a batáty ponášajúce sa na čipsy? Ale omnoho zdravšie? S nádherným vrúbkovaním? Pastva nielen pre oči ale aj žalúdok. Ohúrite aj náročných stolovníkov!
Koniec ódy a samochvále, dúfam, že mi to odpustíte, ale naozaj som z tohto obedu nadšená. Verím, že i vy budete spokojní. 
Krásnu nedeľu všetkým!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára