Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #12: Pečené bravčové plece s cesnakom a bylinkami

streda 3. júna 2015

Bentó week #12: Pečené bravčové plece s cesnakom a bylinkami

Pri príprave tohto bravčového pleca som mala isté obavy. Rozhodla som sa ho upiecť v celku. To by ešte nebola taká hrôza, no bývalá spolubývajúca si z bytu tento víkend odviezla teplovzdušnú rúru a nám neostalo nič iné, iba opäť sa vrátiť k starej dobrej plynovej. Teda.. stará, to áno, a hádam aj dobrá, lenže už som si zvykla na komfort v podobe elektriny, preto vo mne klíčili isté pochybnosti. Boli však úplne zbytočné! Mäso predčilo všetky moje očakávania, až som sa nestačila čudovať a dokonca by som sa nehanbila toto jedlo servírovať aj nejakým významnejším hosťom. To som ale skromná, však?

Pritom nejde o nič svetoborné. Ingrediencie sú viac ako obyčajné, žiadne experimenty. Veď ani nebol čas. Piekla som totiž zase až po práci, nechcelo sa mi špekulovať a chcela som to mať rýchlo z krku. Nuž, rýchlo ako rýchlo, pečenie zabralo dve hodiny, ale to už bola práca rúry, ja som sa v tom až tak veľmi neangažovala. Sčítané a podčiarknuté, nižšie je recept:
  • 600 g bravčového pleca bez kosti v celku
  • olivový olej
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 ČL mleté čierne korenie, 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • hrsť čerstvých byliniek: saturejky, petržlenovej vňate, bazalky, koriandru
Mäso umyjeme a zbavíme blán. Cibuľu nakrájame na polmesiace a rozložíme ju do pekáča vymazaného olejom. Cesnak nasekáme nadrobno. V miske zmiešame mäso s korením, paprikou, cesnakom, sójovou omáčkou a nasekanými bylinkami. Pokropíme ho štedrou dávkou oleja, dobre premasírujeme a vložíme do pekáča na cibuľu. Podlejeme vodou a dáme piecť do rozhorúčenej rúry. Najprv na polhodinu, potom pliecko obrátime a opäť podlejeme vodou, takmer až po vrch. Po ďalšej polhodine ho znovu obrátime a dolejeme vodu. Po uplynutí ďalších 30 minút mäso opäť obrátime a najhrubšie časti narežeme, aby sa dobre prepiekli (možno to ani nebude potreba, ako som zistila pri krájaní, bolo šťavnaté a mäkké). Dopekáme ešte zvyšných 30 minút, podľa potreby, tak aby sa na povrchu utvorila chrumkavá kôrka.


Keďže na náš pekáč nemáme pokrievku a alobal sa už dávno minul (niet tej dobrej duše, ktorá by ho kúpila a ja vždy zabudnem..), bála som sa, že mäso bude suché a zhorí mi na uhoľ. Preto som ho neustále podlievala vodou, takže vo výsledku bolo možno skôr dusené, než pečené. Podstatné je, že som docielila dokonalý efekt: plece bolo šťavnaté, jemné, takmer sa rozpadalo na vlákna už len pri napichovaní vidličkou, vôbec nebolo treba nôž. Vrelo odporúčam presvedčiť sa na vlastnej koži!




Príliš vzhľadne tento pokrm síce nevypadá, ale čo tam po tom, hlavne, že chutí. A škoda by bola fajnového výpeku s cibuľou, preto som ho do dózy naliala všetok. Prižmúrte oči nad fotkami a pustite sa smelo do toho! Určite to zvládnu i začiatočníci.



Tým som vybavila hneď niekoľko obedov do práce. Nesmel chýbať mrkvový šalát, ale pre tých, čo si to môžu a chcú dovoliť, určite siahnite po klasike: knedli a dusenej kapuste. Nad kapustou som uvažovala tiež, ale predsa len v mojich bojových podmienkach v práci je jednoduchšie do seba nahádzať mrkvu. Nevadí. Tak niekedy inokedy. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára