Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Mrkvové sendviče s dijónsko-šampiňónovou náplňou

pondelok 11. januára 2016

Mrkvové sendviče s dijónsko-šampiňónovou náplňou

O tom, že klasické pečivo či rôzne korpusy možno nahradiť zeleninovými variáciami už nikoho nemusím presviedčať. Prídu vhod na spestrenie jedálnička či ak potrebujete nejakým rafinovaným spôsobom okabátiť stolovníkov a dostať do nich istú formu zeleniny a vitamínov. Na pizzové "cesto" či práve sendviče sa mi osvedčil >>karfiol<<, povedala som si však, rovnako dobrý výsledok určite možno dosiahnuť aj prístupnejšou a o čosi lacnejšou mrkvou. Podľa očakávania, splnila všetky požiadavky a tak vám opäť môžem priniesť recept, ktorý poteší ako žalúdok, tak i oko. Veď uznajte, nie sú tie oranžové "chlebíčky" roztomilé?

Och, a to som sa ešte nerozbásnila o dokonalej šampiňónovo-syrovej plnke vyladenej dijónskou horčicou. Je hotová za okamih, neobsahuje veľa surovín a aj napriek tomu za málo peňazí dostanete veľa muziky! Perfektne sa hodí medzi krajce, pretože nastrúhaný syr všetko dokopy zlepí a tak si ich pohodlne môžete vziať so sebou aj na cesty!

Na sendviče:
  • 3 obrovské mrkvy
  • 1 vajce
  • 50 g Goudy (alebo iného tvrdého syra)
  • 1 strúčik cesnaku
  • trochu bylinkovej soli
Na plnku:
  • 2 veľké čerstvé šampiňóny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 kopcovité ČL dijónskej horčice
  • 1 ČL oregana
  • 3-4 sušené paradajky + olej z nich
  • 30 g Goudy
Mrkvu na jemnom strúhadle nastrúhame a preložíme do gázy. Tú postupne skrúcame do pevnej gule, aby sa odšťavila všetka tekutina. Nech vám ani nenapadne šťavu vylievať! Vypijeme ju len tak namiesto džúsu alebo ju použijeme napríklad do smoothie. 
Do misy preložíme odšťavenú mrkvu, vajce, nastrúhaný cesnak a syr, zmes ochutíme bylinkovou soľou a dobre premiešame (vidličkou, ale najlepšie rukami). Na plechu s papierom na pečenie vyformujeme 4 štvorce/obdĺžniky a plech vložíme do vyhriatej rúry na zhruba 10-15 minút. Sendviče raz otočíme, aby sa opiekli z oboch strán. 


Medzitým pripravíme náplň: šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a na paradajkovom oleji opečieme do zlatista. Pridáme nastrúhaný cesnak, horčicu, oregano a podlejeme trochou vody, aby sme získali omáčku. Tú necháme zhustnúť a odstavíme ju zo šporáka. 


Zostavujeme! Na dva mrkvové plátky nanesieme kôpku šampiňónov, pridáme nakrájané sušené paradajky, posypeme strúhaným syrom a priklopíme druhým plátkom. Ak plnka stihla vychladnúť, sendviče na chvíľu opečieme na (grilovacej) panvici, aby sa syr rozpustil.






Výhodou mrkvových sendvičov oproti karfiolovým je jednoznačne kratšia príprava. Nastrúhaný karfiol sa ešte musí pariť a teda chladnúť, zatiaľ čo mrkvu možno použiť surovú. Naviac je ľahšie dostupná (i keď dnes v obchodoch nájdeme takmer akúkoľvek zeleninu celoročne), preto neváhajte a pustite sa do pečenia! Budete odmenení.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára