Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčová rolka plnená šampiňónovo-horčicovou zmesou & Bonus: smoothie z červeného ovocia!

štvrtok 4. februára 2016

Bravčová rolka plnená šampiňónovo-horčicovou zmesou & Bonus: smoothie z červeného ovocia!

To som na vás dnes dobrá! Nielenže prinášam celkom luxusný (aspoň na moje pomery) pokrm, ale pridám k nemu i bonus: trebárs sladkú bodku za výborným obedom alebo dokonalý života budič vhodný na olovrant, keď už máte práce plné zuby a potrebujete nejakú vzpruhu. Lahodné smoothie!
Poďme na to postupne.

Obyčajné bravčové stehno jednoducho vyzdvihneme o triedu vyššie vhodnou náplňou pozostávajúcou zo šampiňónov a dijónskej horčice a aby to všetko dobre držalo pohromade, ako lepidlo zvolíme kúsok eidamu. Samé dobrôtky, no nie?

Čo sa týka smoothie, bude jednoduché, vlastne využijeme len dve ingrediencie, viac im však k dokonalosti netreba. Kľúčové je skupenstvo ovocia. Aby sme dosiahli výnimočnú hustotu, je správnym krokom pred použitím zmraziť ho. Pomaly sa to už blíži k zmrzline, záleží len na tom, koľko tekutiny zvolíme.

Bravčová rolka:
  • 400 g bravčového stehna, v celku
  • bylinkovú soľ, mleté čierne korenie, sladkú papriku, podľa chuti
  • trochu (kokosového) oleja
  • malú červenú cibuľu
  • 2 kopcovité ČL dijónskej horčice
  • 1/2 veľkej konzervy sterilizovaných šampiňónov
  • 2 ČL balzamikového octu
  • 40-50 g strúhaného eidamu
Bravčové mäso prerežeme v polke "ako knihu", aby sme tak zväčšili jeho plochu (môžeme aj na viac častí). Jemne ho naklepeme a ochutíme soľou, korením a paprikou. 

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a šampiňóny, pridáme horčicu, ocot, ochutíme koreninami a odstavíme zo šporáka. Do horúcej zmesi vmiešame strúhaný eidam a vytvoríme tak kompaktnú hmotu, ktorú natrieme na naklepané mäso. To zvinieme do rolády a na spojoch zaistíme špáradlami.


Rolku vložíme do vymasteného pekáča, podlejeme vodou a v rozohriatej rúre pečieme 1 až 1 a pol hodiny. Aby povrch príliš nezhorel, v priebehu pečenia zakryjeme pekáč alobalom a párkrát ho obrátime. Na záver mäso necháme chvíľu odpočinúť a potom krájame na kolieska. Servírujeme!






*Malý tip: menej je niekedy viac. Ja som piekla hodinu a pol, pretože som sa bála, že v strede bude nedopečené. Nakoniec to nebolo nutné, roládky sa pri krájaní až rozpadali, také boli mäkké. 

Červené (ružové) smoothie:
  • hrnček (250 ml) mlieka
  • hrnček mrazeného ovocia: jahôd, malín, ríbezlí, čerešní (alebo akákoľvek iná kombinácia)
Treba postup? Mlieko nalejeme do vysokej nádoby (alebo smoothie makera), vsypeme ovocie a mixujeme, mixujeme, mixujeme, kým nedosiahneme hladkú textúru. 




Zajtra máme už piatok, víkend sa blíži, preto nebude na škodu, ak si dopredu premyslíte, čo v sobotu či nedeľu na obed. Dúfam, že vám moja bravčová rolka nahryzla do podvedomia a necháte sa inšpirovať. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára