Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Neobvyklý "šalát": Šošovicové muffiny so zeleninou

nedeľa 10. apríla 2016

Neobvyklý "šalát": Šošovicové muffiny so zeleninou

História vzniku šošovicových muffín, na ktoré vám vzápätí poskytnem recept, je trochu komplikovanejšia. Pôvodne som totiž mala v pláne pripraviť si čosi iné: domáci falafel, nie však z cíceru, ale práve zo šošovice. Nerozumne som ale pri mixovaní do hmoty priliala vodu v domnení, že bez nej by to môj spotrebič nezvládol a výsledkom bolo príliš riedke cesto, z ktorého nebolo možné vyformovať typické guľôčky. Vynašla som sa ale extrémne rýchlo --> nevadí, cesto putovalo do košíčkov na muffiny. Takže na druhej strane, vôbec mi nebolo ľúto, že sa pôvodný úmysel nevydaril, pretože muffiny boli skvelé a som rada, že nový recept mohol uzrieť svetlo sveta. A keďže som s ním naozaj spokojná, púšťam ho i do bloggerského sveta.

Na 7 muffiniek:
  • 3/4 hrnčeka šošovice, v suchom stave
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL oleja zo sušených paradajok
  • 1 vajce
  • 1-2 PL ľanových semienok
  • 1 ČL oregana
  • 2 hrste čerstvej bazalky
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 ČL sladkej čili omáčky
  • 1-2 PL vody
  • bylinkovú soľ podľa chuti
Na šalát a dokončenie:
  • 1/2 vrecka mrazenej zeleninovej zmesi (Green Grocer's Lidl - čerstvá je lepšia, ale potrebovala som vypratať mrazničku)
  • 3-4 sušených paradajok
  • 1 PL hummusu
Šošovicu na noc namočíme, na druhý deň vodu zlejeme, dáme variť do novej úplne do mäkka. Hotovú šošovicu scedíme, vrátime do hrnca, pridáme vajce, cesnak, olej, ľanové semienka, vajce, oregano, bazalku a petržlen. Ochutíme soľou, čili a octom, prilejeme vodu a rozmixujeme na hladké tekutejšie cesto. To naplníme do košíčkov na muffiny a dáme do vyhriatej rúry piecť na 20-25 minút, kým povrch nie je chrumkavý, ale stred stále trošičku vlhký. 


Muffiny podávame so zeleninou zohriatou na panvici, sušenými paradajkami a hojnou dávkou hummusu. 




Ak sa vám z nejakého dôvodu nechce babrať s plnením jednotlivých košíkov, alebo ich proste nemáte, ani to nevadí! Z cesta možno pohodlne pripraviť aj čosi ako nákyp a celé ho vyliať do jednej väčšej nádoby. Tak či onak, verím, že ak patríte medzi milovníkov strukovín (ale nutne to nie je podmienkou), bude tento recept príjemným spestrením klasického jedálnička. Vyskúšajte! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára