Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčové tekvicové lasagne so smotanou

štvrtok 30. júna 2016

Bravčové tekvicové lasagne so smotanou

Nasledovný recept poteší všetkých milovníkov talianskej kuchyne a aj tých, ktorí majú to šťastie a už zbierajú dozreté plody svojej záhradky. Ku mne sa dostal balíček z domova obsahujúci domácu cuketu a tekvicu a druhú menovanú som sa rozhodla využiť ako základ pri príprave lasagní. Tradičný bešamel som nahradila smotanou na šľahanie a Bon Appetit, skvelý obed je na svete. K dokonalosti lasagniam nechýba nič a ak ste otvorení myšlienke dávať tradičným receptom novšie ošatenie, neváhajte a čítajte:
  • 1/2 veľkej tekvice
  • korenie na pizzu
  • 400 g mletého bravčového
  • 2 jarné cibuľky
  • trochu kokosového oleja
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL oregana
  • 1/2 ČL korenia 4 farieb
  • šťavu z 1/2 citrónu
  • 1 konzervu paradajkového pretlaku
  • 200 ml 33% smotany na šľahanie
  • 50-70 g strúhaného syra
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájané cibuľky, pridáme mäso, ochutíme paprikou, korením, škoricou, oreganom, citrónovou šťavou a poriadne premiešame. Sprudka opečieme, potom plameň zmiernime a pridáme paradajkový pretlak. Zmes zriedime trochou vody a dusíme dokopy najviac 15 minút. 

Smotanu vlejeme do rajnice, ochutíme oreganom a varíme, kým nezačne hustnúť. Trpezlivosť, naozaj to dlho trvá a netreba to vzdávať. Neustále miešame metličkou, aby sa smotana nepripiekla. Zo sporáka odstavíme v momente, keď už je hustá, ale ešte stále steká z metličky. 

Tekvicu umyjeme a nakrájame po dĺžke na tenké pláty. Misu na zapekanie potrieme olejom a na dno uložíme vrstvu tekvice. Ochutíme ju korením na pizzu a na ňu uložíme prvú vrstvu duseného mäsa. Na to roztrieme časť smotany, priklopíme druhou vrstvou tekvicových plátov, ochutíme a potom opäť pridáme mäso. Nasleduje druhá várka smotany, posledná časť tekvice a jej povrch posypeme nastrúhaným syrom.


Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút, kým všetky vrstvy nie sú mäkké, syr zlatistý a omáčka poriadne buble.






Tomu hovorím poctivá nálož dobrôt, súhlasíte? Dokonale ochutené mäso, potopené v paradajkovej omáčke, ktorá po zmiešaní so smotanou núti človeka krochkať blahom a vrstvy tekvice tomu všetkému dodávajú ten správny twist tu i tam si trochu zachrúmať.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára