Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Banánové cícerové muffiny bez múky

pondelok 22. augusta 2016

Banánové cícerové muffiny bez múky

Práve ste si otvorili posledný ďalší recept v ktorom v hlavnej úlohe figuruje cícer. Tentokrát, prekvapivo, na sladko! Že sa to nedá? Ale áno, dá a ešte ako famózne! Ostatne, to som vám už dokázala v minulom príspevku na >>šalát s ovocím<<. Tentokrát som to priviedla ešte o level vyššie a upiekla banánovo-škoricové muffiny. Bez gramu múky. Čo sa hodí ak sa jej z akéhokoľvek dôvodu vyhýbate. Sú akoby žuvačkovej konzistencie, v angličtine na to existuje veľavravný výraz fudgy, ktorý, ak by ste ho hodili do google prekladača (vám v tomto tvare nepovie nič), označuje čosi ako fondán. To neposúdim, fondán som nikdy nejedla, v každom prípade, nie sú výrazne nadýchané, prevzdušnené, práve naopak, veľmi kompaktné, ale napriek tomu jemné a mäkučké. Úplne sa rozplývajú na jazyku, vôbec nie je potrebné zapojiť zuby. To možno považovať jednak za výhodu, na druhej strane, ja - večný chrúmač, by som nejakú štruktúru uvítala, preto do budúcnosti uvažujem pridať do cesta oriešky! Ó, to by bola lahoda. Respektíve, namiesto jemného arašidového masla zvoliť to chrumkavé s kúskami. Ale to by už bolo vylepšenie na 150 %, pretože aj v tvare, ktorý poskytnem hneď v zápätí, sú bombastické. Na záver, ak by ste mali nutkanie opýtať sa ma, či tam ten cícer cítiť, nie! Sú výrazne banánové, s nádychom škorice a stálo by za to obetovať do cesta nie len jednu, ale pokojne i viac lyžičiek arašidového masla, ak by ste chceli ešte viac pozdvihnúť jeho chuť.

6 košíčkov:
  • 1/2 hrnčeka cíceru v suchom stave
  • 1 banán
  • 1/3 hrnčeka mlieka
  • 3/4 ČL prášku do pečiva
  • štipku jedlej sódy
  • 1 gigantická ČL arašidového masla (dala som jemné, ale po zvážení sa viac prikláňam ku chrumkavému a bezpodmienečne zvýšiť množstvo!)
  • 1 ČL škorice
  • {hrsť posekaných orieškov} - voliteľné, ale vlastne nutné 
Cícer na noc namočíme, ráno vodu zlejeme a poriadne prepláchneme v novej. Necháme odstáť ešte ďalšiu hodinu, pokojne i viac, opäť cícer premyjeme v novej vode a potom dáme variť do mäkka. Uvarený cícer scedíme, utierkou vysušíme a pokiaľ uvidíme, že sa jednotlivé bôby dajú oddeliť od povrchovej šupky, zbavíme sa jej. Cícer prenesieme do vysokej nádoby, zalejeme mliekom a pridáme banán. Pomocou tyčového mixéru (alebo kuchynského robota) zmixujeme na úplne hladkú hmotu. Pridáme prášok do pečiva, sódu, škoricu a arašidové maslo. Znovu zmixujeme. Ak pridávame oriešky, teraz je ich čas. Cesto potom plníme do silikónových muffinových košíčkov potretých olejom.


Vo vyhriatej rúre pri 180 °C pečieme maximálne 20 minút, len kým povrch jemne nezozlatne, lepšie je však nechať ich tam kratšie, takých 16 minút (ja som tak učinila). Stred má byť nedopečený, žuvačkový, podobne ako u brownies, pretože keď muffiny vychladnú, cesto ešte spevnie.





Na fotkách možno muffiny vypadajú nevábne, sivasto až chorobne, ale neplašte sa, to sa opäť len so mnou zahralo príšerné osvetlenie. Naozaj sa oplatí prelomiť všetky škrupule a pripraviť si ich - stoja za to, ak ste to z mojich oslavných ód ešte nepochopili. A ja čestne sľubujem, že ďalší recept už nebude o cícere. Avšak ten po ňom.. ktovie, možno naďabím na ďalší prevratný objav, s ktorým budem otravovať. Dovtedy, nabažte sa týmto!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára