Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Podnos plný chuťoviek a špargľa zavinutá v šunke

sobota 15. apríla 2017

Podnos plný chuťoviek a špargľa zavinutá v šunke

Je jasné, že >>Meze platter<<, ktorý som vám predstavila minulý týždeň, si ma získal natoľko, že som musela podobnú akciu zopakovať. Takisto som od začiatku mala predstavu, čo bude hlavným hrdinom tohto podnosu. V Tescu som ukoristila v akcii zelenú špargľu. Dobre, bola už v trochu pofidérnejšom stave, ale za polovicu? No nekúp to. Nič, s čím by som si neporadila. Drevnaté stonky tak či tak museli ísť preč. A ja som sa na špargľu chystala už dlho, predlho. V podstate, odkedy som ju skúsila prvý raz, kedy mi ju pripravila mamka v >>tomto<< recepte, to bolo i naposledy. Trestuhodné, všakže? Lenže som čakala a čakala a čakala - na sezónu a akcie. Dostala som sa k nej po neuveriteľných 11 mesiacoch, ale zato vo veľkom štýle! Pretože, ó, páni, táto bola dokonalá! Zelená je rozhodne chutnejšia ako biela, vôbec jej nebolo treba veľa, stačil kvalitný olej, zaujímavé korenie, trochu citrónu a šunka, ktorá už bola len bonusom. Tá nie je povinná ani nutná, ale na druhej strane, kedy lahodná šunka nejakému jedlu ublížila? Bez čoho sa však celý pokrm nezaobíde, je sortiment chuťoviek, drobností, od každého niečo. Tentokrát som to náhodne orientovala skôr do talianskej kuchyne, ak to už mám nejako definovať. Dominovala mozzarella naložená v sušených paradajkách, olivy, sardelové očká s kaparami, hummus (ktorý je síce zo Stredného Východu, ale nech) a za šunku zvolíte napríklad také Prosciutto, ako by ste sa preniesli do nejakého prímorského mestečka na Apeninskom polostrove. Mimochodom, sardely = ančovičky taktiež priplávali na môj tanier tento týždeň prvýkrát a škoda, že sú tak drahé, pretože inak by som si ich pokojne mohla dopriavať snáď každý druhý deň. Nezabudnite na podnos prihodiť aj čerstvú zeleninu, podľa ľubovôle a vlastne čím viac, tým lepšie. Pusťme sa teda už do zoznamu surovín.

Na pečenú špargľu:
  • 500 g balenie zelenej špargle
  • 2 PL oleja zo sušených paradajok 
  • talianske korenie podľa chuti 
  • šťavu z polovice citrónu
  • 100 g dusenej šunky (Prosciutto pre gurmánov)
Okrem toho:
  • 1 hrudku mozzarelly
  • 4-5 sušených paradajok + 3 ČL oleja z nich
  • čerstvú pažítku
  • 2-3 PL hummusu (príchuť bazalka-paradajky, ale nechám na vás)
  • sardelové očká s kaparami
  • olivy
  • šalátovú uhorku
Špargľu zbavíme drevnatých koncov, najlepšie tak, že ju zlomíme, sama vie, kde 😀😜. Rozložíme ju na plech s papierom na pečenie a pokropíme olejom a citrónovou šťavou. Posypeme korením a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 15 minút, potom ju vyberieme a obmotáme na pásiky nakrájanou šunkou. Špargľu vložíme naspäť do rúry a dopekáme ďalších 10-15 minút, kým šunka nie je chrumkavá.


Mozzarellu nakrájame/natrháme na malé kúsky, v miske zmiešame so sušenými paradajkami, olejom a pár kvapkami šťavy z citrónu. Premiešame s nasekanou pažítkou a necháme chvíľu marinovať. 
Nasleduje zostavenie podnosu: rozložíme naň špargľu so šunkou, kôpku mozzarelly, porciu hummusu, ančovičky, olivy aj uhorku. Tradične by sa všetko malo servírovať na jednej veľkej tácke, ale pokojne jednotivé zložky uložme aj do malých misiek. 





Dúfam, že vás tieto rôznorodé podnosy zaujali aspoň tak ako mňa a pustíte sa do ich prípravy. Veď si priznajme, nie je to najdokonalejší obed na lenivé dni? Nahádzať všetko na jednu tácku a okamžite konzumovať? Dobre, špargľa v tomto prípade sa musí upiecť, ale verte mi, že jej ten čas budete chcieť obetovať. Pretože je výborná a ak ste zvedaví, mám pripravený ešte jeden recept, či tip, ako ju takto obalenú prezentovať v inom pokrme. Tak si to nenechajte ujsť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára