Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát s pečenými batátmi (sladkými zemiakmi), nivou a ružovým hroznom

streda 19. apríla 2017

Šalát s pečenými batátmi (sladkými zemiakmi), nivou a ružovým hroznom

Panebože, ľudia, čo sa to stalo? Ako inak, narážam na počasie. Dneska cestou do práce na mňa spadli štyri snehové vločky! A ku koncu dňa sa to iba zhoršovalo. Nie, že snežilo, ono kydalo! A výdatne!💩💩V poslednej tretine apríla?! Zbláznili ste sa? Kde je to skoro letné počasie spred dvoch týždňov? Ale čo už, budem sa s tým musieť nejako vyrovnať i keď to bude ťažký vnútorný boj. Zaujímavé je však nastavenie môjho organizmu. Sám si nadiktoval, čo mu treba a po čom baží. Tento netradičný šalát sa mi totiž na prvý pohľad javí ako typicky jesenný. Pečený batát? A čo to hrozno? Ozaj, možno som totálne mimo, ale prečo ho všetky reťazce ponúkajú v akciách teraz na jar? Zelené, ružové, predsa nemôže byť jeho sezóna. Alebo je to tým, že tá sa práve rozmáha v iných končinách sveta a náš trh riadený dovozom sa tomu len hlúpo prispôsobuje? Nieže by som sa prehnane sťažovala. Keď som narazila na tento recept, ukladala som si ho do hlavy s vedomím, že po ňom siahnem najskôr o pol roka a ono, čuduj sa svete, prišlo naň oveľa rýchlejšie. Veď prečo tie akcie na pultoch nevyužiť, keď sa už núkajú.

Rozoberme si to: chuť sladkého zemiaku je len zvýraznená sladučkým hroznom, ktoré sa takisto pečie a pri tomto procese vypustí svoju šťavu, ktorá ho obalí akoby do sirupu. Hrozno sa v rôznych predjedlách a chuťovkách zvykne párovať so syrmi prešpikovanými modrou plesňou a nie bezdôvodne, pretože táto kombinácia je na nezaplatenie. Teda som si povedala, že do šalátu rozhodne patrí. Keď už šalát, tak poriadne a do misy pribudol čerstvý chrumkavý hlávkový, ktorý je, myslím, môj najobľúbenejší. Trochu horkastý, hlavne čo sa týka okrajových veľkých listov, ale jeho srdce je proste dobrota. A na záver? Nejaká posýpka by sa hodila. Čosi trochu chrumkavé, čo by dodalo správny šmrnc. Slnečnicové jadierka, to je vždy dobrá voľba. Pridať rovno na plech, nech sa i ony opečú a máme tu luxusný šalát, ktorým by nepohrdol žiadny gurmán. Tak dúfam, že ani vy nie.
  • ½ - 1 celý batát (záleží na veľkosti, môj bol gigant) 
  • 1 PL + 2ČL oleja zo sušených paradajok (postačí kvalitný olivový, ale tento má fantastickú chuť)
  • trochu talianskeho korenia
  • 2-3 hrste ružového hrozna
  • 1 celú zelenú cibuľku
  • niekoľko listov (a tým myslím pol hlávky 😝) hlávkového šalátu
  • 75 g syra s modrou plesňou (preferujem gorgonzolu, ale aj niva postačí)
  • ¼-⅓ hrnčeka slnečnicových semienok
Batát narežeme v hustých rozostupoch do vejára tak, aby sme ho neprekrojili až na spodok. Uložíme ho na plech s papierom na pečenie, pokropíme olejom a posypeme korením. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 20 minút. Potom k nemu pridáme hrozno, nasekanú jarnú cibuľku, ale iba svetlejšiu časť a slnečnicové semienka. Ešte raz pofŕkame olejom a vložíme späť piecť na ďalších 20 minút, kým sladký zemiak nie je mäkký, hrozno trochu "zošúverené" a kým z neho nevytečie tekutina (ale nie všetka, nechceme z toho mať sušené hrozienka 😉). 


Vo veľkej mise premiešame hlávkový šalát s olejom - dobre ho doň vmasírujeme, posypeme korením a čakáme na obsah plechu. Po upečení na šalátové listy položíme vejár batátu, hrozno a všetko ostatné z rúry, posypeme zelenejšou časťou cibuľky a rozdrobíme navrch plesňový syr. Podávame! 



Bonusové body tomu, kto ho bude jesť čerstvý a ešte teplý, my ostatní nešťastníci balíme do misky. Je plnohodnotne konzumovateľný za studena, respektíve pri izbovej teplote. Pokiaľ sa nám však prieči jesť batát bez ohrevu, navrhujem pečené suroviny zabaliť do jednej misky, hlávkový šalát so syrom do druhej a v čase obeda už len obe skombinovať po tom, čo batát s hroznom potrápime v mikrovlnke. Žiadny problém 👍👍



Neviem čím to je, ale čoraz menej mi vadí kombinovať sladko-slanú chuť v obedných pokrmoch. Keď si predstavím, že ešte, povedzme, pred dvomi rokmi by ma obchádzali mdloby a behal mráz po chrbte, teraz to neriešim a prekračujem medze svojej komfortnej zóny. Z dlhodobého hľadiska to nie je niečo, na čo by som sa mala upínať a budem tomuto štýlu musieť ukázať stopku - aspoň na čas. Ale ako spestrenie jednotvárnosti je to ideálne. Občas táto zmena nie je na škodu, je príjemné objavovať nové a nové variácie jedál, zisťovať, že na prvý pohľad nespárovateľné suroviny k sebe dokonale pasujú. Ak sa aj vy radi necháte unášať na vlnách neobvyklého, vychutnajte si tento netradičný šalát!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára