Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Sezamový šalát so špargľou v šunke a vajciami

nedeľa 16. apríla 2017

Sezamový šalát so špargľou v šunke a vajciami

Dúfam, že som vás včera dostatočne nalákala na špargľu a nemôžete sa dočkať ďalšieho príspevku a receptu na ňu haha, jasné, nerobím si ilúzie. Ak nie ste typ človeka, ktorého nadchýnajú chuťovky a jednoubky, pokojne môžete všetko naaranžovať do jedného celistvého šalátu. Ktorý je obohatený o vajíčka varené namäkko a posypaný sezamom. Špargľa, šunka a vajcia idú k sebe naprosto parádne, akoby boli iba stvorené pre seba. Neviem, čím to je, ale táto kombinácia na mňa proste kričí jar! Alebo možno Veľká noc. No len si to vezmime: špargľa je absolútne jarná zelenina, taká dusená šunka určite nechýba v žiadnom veľkom pohostení pre celú rodinu pri príležitosti sviatkov šibačov a kúpačov a vajcia, musím to vôbec rozoberať? Nemáte tak náhodou výzdobu so žltučkými kuriatkami, vyfúknuté maľované vajíčka všade možne, na stole vaječné pomazánky, šaláty, plnené vajcia.. Proste sú všade. Preto si myslím, že niet lepšieho obdobia na prezentáciu tohto pokrmu ako teraz. Tento šalát som síce zostavovala z ingrediencií, ktoré ste mohli vidieť aj vo včerajšom >>podnose s predjedlami<<, nikde ale nie je napísané, že si ho nemôžete dopriať primárne, nie ako "zvyšky". To by bolo totálne dehonestujúce tvrdenie a vôbec si to nezaslúži. Naopak, je to plnohodnotné a bohaté jedlo, vypadá sviežo a hravo a bude sa krásne vynímať v strede stola ako hlavná hviezda programu.

Takže čo?
  • špargľu, upečenú a zabalenú do šunkových pásov (pozri >>sem<<)
  • mozzarellu marinovanú so sušenými paradajkami (takisto >>tu<<)
  • hromadu listov hlávkového šalátu
  • kvalitný olivový olej
  • vajcia uvarené namäkko
  • trochu talianskeho korenia
  • štedrú dávku sezamu
Na taniere alebo veľký servírovací podnos rozložíme šalátové listy. Pokropíme ich olejom, premiešame a pomasírujeme, aby sa vsiakol dnu. Navrch uložíme šunkou obalenú špargľu, pridáme kôpku (kopec) mozzarelly so sušenými paradajkami, náhodne (či esteticky) uložíme prekrojené vajcia a ochutíme ich talianskym korením. Celý šalát posypeme sezamom a podávame!







Ozaj, čo vám symbolizuje jar a Veľkú Noc? Ak sa teda bavíme o jedle. Je to mazanec? Judáše? Jahňacina? Čokoľvek iné? Určite mi dajte vedieť. Mne z bližšie neurčených príčin prišli ako prvé na myseľ šuhajdy. Možno to bolo tým, že ich včera mamina spomenula v jednej konverzácii. 
Prajem vám krásne prežitie sviatkov v kruhu rodiny a blízkych. Ženám želám, aby sa obrnili pevnými nervami a nejak tie vedrá vody a štípace od korbáčov vydržali. Mužom zas prajem, aby mali šťastnú ruku vo výbere voňaviek (pretože nie je nič horšie ako smrdieť sťa vietnamská drogéria) a boli na svoje nežné polovičky mierni. Ja viem, je to raz do roka, kedy sa môžete vyblázniť, ale majte na pamäti to, že sa vám to počas roka môže akýmkoľvek spôsobom vrátiť. A to predsa nechcete, nie? Nepohnevajte si drahé, nech vám pripravia napríklad takýto skvelý šalát. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára