Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bleskovky z kuchyne (46)

štvrtok 15. júna 2017

Bleskovky z kuchyne (46)

Krásny deň všetkým prajem. A tým končí môj myšlienkový tok a neviem, čo iné by som vám napísala. Dnes som opäť zabitá, napriek tomu, že je nádherné počasie (alebo možno práve kvôli tomu: ubíja ma, keď vidím, ako je za oknom utešene a ja musím hľadieť do tohto otravného monitoru..). Neviem sa sústrediť na prácu, všetky písmenká sa mi zlievajú, oblasť, na ktorú som sa vrhla takpovediac dobrovoľne, je pre mňa španielskou dedinou, hlavu mám ako melón a pracovná morálka je na bode absolútnej nuly. Potrebovala by som totálny reset, dva dni spánku vkuse, nič neriešiť, starosti hodiť za hlavu a vrátiť sa päť do detských čias, keď svet bol gombička a mojou najväčšou starosťou bolo vymyslieť, akú hru sa zahráme najbližšie. Bohužiaľ to nie je reálne a tak mi neostáva nič iné, len sa s tým nejak popasovať. A možno aj dobrým jedlom. Viem, nie je to ideálne riešenie, naviac si myslím, že človek by nemal žiť preto, aby jedol, ale jesť preto, aby žil a tak by sa nemalo stať stredom jeho vesmíru. Čo sa vôbec nezlučuje s tým, že som sa dala na dráhu bloggera. Pôsobí mi radosť, keď sa môžem podeliť s inšpiratívnymi receptami a keď náhodou žiadny nemám, aspoň snímkami a bleskovkami z kuchyne. Hádam to trochu poteší aj vás.

Dnes tu mám niekoľko jedincov, ktorí nepochádzajú z mojej dielne a kuchyne. Vďaka >>Monči<< som v obchode cielene vyhľadala tento proteínový čokoládový puding, pretože keď je niečo z kategórie, ktorú si normálne nedovolím konzumovať označené "high protein", odhadzujem všetky zábrany a neviem sa zbaviť pálčivého volania podvedomia, ktoré ma núti to vyskúšať. Puding je krásne hustý, chuťou mi pripomína také tie pudingy so šľahačkou navrchu vo vysokých plastových téglikoch, ale nie je tak šialene sladký, čo sa mi okamžite zapáčilo. Nie je tak potlačená skvelá čokoládová chuť. Dobre, nie je to jedno z najzdravších jedál pod slnkom, ale na spestrenie raz za čas odporúčam. Škoda, že je tak drahý, ale ďalší som ukoristila vo výbornej akcii a čaká na mňa v chladničke. Preto možno budem mať príležitosť vyfotiť ho znovu aj po otvorení.


Niekedy sa na mňa usmeje šťastie (aj to sa raz musí unaviť a niekam sa posadiť) a tak sa mi opäť pritrafilo v jednej rádiovej súťaži vyhrať poukážku do brnenskej pizzerie. Siahla som po burgeri, ktorý som si ale nechala "vyzliecť", teda doručiť bez žemle. Obsahoval placku mletého mäsa, plátok anglickej slaniny, kyslé uhorky, restovanú cibuľku a trochu zeleniny, dvojitú porciu Cheddaru a zdarma dresing podľa výberu. Skúsila som jogurtový s bazalkou. Dokrájala k nemu čerstvé paradajky, pretože zeleniny nikdy nie je dosť a s chuťou sa pustila do neho. Mäso bolo pekne upečené: zvonku chrumkavé, vnútri krásne ružové, slaninka bola tip-top, avšak burger bol pre môj jazyk šialene korenený. Neviem, či sa niekomu len pošmykla ruka alebo nie som zvyknutá na ochucovacie štandardy, ale musela som ho zapiť poriadnymi dúškami vody. Inak nemám výhrady, roztopený syr aj pribalený dressing ho skvele doplnili. Och, len škoda, že zeleniny v ňom nebolo viac.  


Toto považujem za jeden z top pokrmov minulého mesiaca. Cloud bread navrstvený s fazuľou v paradajkovej omáčke a avokádom! Výnimočne chutná kombinácia! Naviac pokropené citrónom to celé pôsobilo osviežujúco , ideálny obed na horúci letný deň. Ak ste ešte neprepadli čaru oblačných žemlí, bezpodmienečne to napravte! Sú variabilné, dajú sa využiť na milión spôsobov, výborne znášajú mrazničku, preto si ich pokojne možno pripraviť do zásoby a postupne vyťahovať v čase potreby. 
P.S. Oceňte prosím servírovanie, dalo mi zabrať a je jedným z minima, ktoré sa mi celkom páčia. 


Konečne na ne došlo! Moje prvé tohtoročné broskyne! Teraz fičím na kôstkovom ovocí, takže sa pripravte na nálož broskýň, marhúľ a nektariniek! Toto ovocie je niečo, na čo sa teším celý rok a v lete sa ho neviem objesť. 


Ale nezabúdam ani na grilovaný banán. A keď už, tak s plnou parádou! Kolegyňa mi podarovala domáce sušené ovocie: jablká, hrušky, pomelo, pomarančovú kôru a čerešne, preto som ho okamžite musela vyskúšať a teda putovalo do tejto tvarohovej misky. Spolu s tromi druhmi orieškových masiel! Pretože jedno nikdy nie je dosť. 



Najjednoduchšie veci sú tie najlepšie, aka keď sa vám ani za svet nechce variť, tak si pripravte šalát. 


Ale no tak, viete, že bez baklažánových mini pizzí by to nešlo.



Jedna núdzovka v práci: tvaroh, jablko a paleo raw tyčinka v príchuti kešu/kokos. Žiadne sladidlá, len oriešky, datle, všetko prírodné a surové. Sladké ako.. cecok (prepáčte za výraz, lepší mi nenapadol), nič pre moje zuby, ale keď sa zmieša s neutrálnym tvarohom je to lahôdka. Veľa ku šťastiu mi netreba.


A teraz je často v akcii aj mango! Keby som mohla, dám "like".


No a po kôstkovom ovocí ma opantalo najnovšie aj čučoriedkové šialenstvo. Najlepšie je skombinovať to dokopy. Viete ako to je: nemôžem sa ráno rozhodnúť na čo mám chuť.. tak šup tam so všetkým!


Lidl zdravím a posielam do horúcich pekiel. Nedávno zase prišli s novinkou v podobe cestovných balíčkov s orieškami a sušeným ovocím. V angličtine na to existuje krásny výstižný výraz trail mix, ktorého definícia je "A mixture of dried fruit and nuts eaten as a snack food, originally by hikers and campers". Voľný preklad pre angličtinou nepobozkaných: zmes sušeného ovocia a orechov, ktorý sa konzumuje ako snack, pôvodne turistami a táborníkmi. Čo znamená že po ňom siahnete, keď potrebujete rýchlo dodať energiu, je hneď poruke a netreba sa o nič starať. 
K dispozícii sú hneď štyri varianty: berries = bobule, grains = zrná, fruits = ovocie a exotic = exotika.


Ja som zatiaľ otvorila iba jeden sáčok, konkrétne Fruits, pretože ten sa mi najviac hodil k ďalšiemu novinkovému produktu z pultov v obchode, na ktorý som mala zálusk už dlhšie. Viete, že otestujem asi každú limitovanú edíciu ochutených mliek od Müllera a tak ani Mango nebolo výnimkou. Opäť, sladké ako.. cecok, ale chutné bolo, to áno. Možno sa vám bude zdať mangové mlieko ako priveľká streštenosť, ale keď si vezmete ostatné jogurtové nápoje, tie sú tiež v milión ovocných príchutiach. Taký jahodový kefír nikomu nepríde čudný. Tak prečo by nemohla existovať príchuť mango? 







Dúfam, že ste nezmeškali môj príspevok na geniálny >>oblačný sendvič s údeným lososom a šošovicovou pomazánkou<<, pretože to bolo ďalšie top jedlo posledných dní. Asi nemá zmysel ospevovať ho tu znova, radšej sa pozrite rovno na príspevok a nechajte sa zlákať. Podstatné je, že zvyšky som použila aj na ďalší deň a prichystala si tak neodmysliteľnú misku do práce. Naviac a avokádom a brokolicou. Zelená je úžasná!


Napriek úvodným rozpakom a absencii slov som na napokon celkom rozpísala, nemyslíte? Komentár ku všetkému potrebný nie je, misky prekypujúce ovocím a orieškami hovoria jasne za seba. Je to niečo, čoho sa nevzdám nikdy, som na nich závislá a dokonalejšie raňajky si neviem predstaviť. K tomu ostatnému som povedala snáď všetko podstatné a tak mi neostáva nič iné, len sa s vami rozlúčiť. Dnes tu toho bolo neúrekom a nekončíme, zložku sa mi nepodarilo vyčistiť celú, nejaké tie snímky ešte čakajú na zverejnenie. Ale o tom zase niekedy nabudúce. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára