Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Čokoládový chlebík z cukety (bez múky)

streda 19. júla 2017

Čokoládový chlebík z cukety (bez múky)

Tak v prvom rade, milí priatelia, nedeste sa! Pri zahryznutí sa do tohto chlebíka Vás okamžite prevalcuje intenzívna chuť kakaa, nie je šanca, že by ste v ňom zacítili čo i len malý kúsok cukety. Naopak, budete ju tam chcieť z jedného prostého dôvodu: dodá mu nádhernú vláčnosť, vlhkosť a jemnosť, konzistenciu ako obláčik. Sám sa rozplýva na jazyku. Skutočne sa nejedná o nejakú z tých dusivých buchiet, ktoré musíte zapíjať kartónom mlieka, aby šli dolu krkom. Pripomína mi taký odľahčený brownie, najmä vzhľadom, pretože jeho povrch je krásne lesklý, akoby papierový, ktorý je jeho typickým znakom. No a keď naďabíte na rozpustené kúsky nasekanej čokolády, to ešte len budete krochkať blahom. Samozrejme, za predpokladu, že ho budete jesť krátko po vytiahnutí z rúry, respektíve v tomto horúcom letnom počasí. Obrovským pozitívom, aspoň z môjho pohľadu, je to, že doň nejde ani gram múky. Takže v podstate.. je to zelenina! A jej konzumácia je zdravá, no nie? Takže vlastne telu robíte veľkú službu.
Haha, dobre, bez srandy, nejaké tie kalórie zákonite musíte absorbovať, ale možno sa po tomto koláči nebudete cítiť prehnane naprataní na prasknutie. Opakujem, je pomerne ľahký a k popoludňajšej káve/čaji ako zákusok vhodný. Bez obáv zasýti aj ako hlavný chod na obed, ostatne, to bol čas kedy som si ho dopriala ja a v neposlednom rade, nič nám nebráni smelo sa do neho pustiť aj na raňajky, práve k hrnčeku mlieka. Vidíte, príležitostí na podľahnutie jeho čaru je nespočetne mnoho, preto by možno nebolo na škodu upiecť si rovno dvojitú dávku, aby bol po ruke v každú dennú hodinu. Tým skôr, ak by ste sa oň chceli s niekým podeliť. Ale to by som asi nerobila, je návykový a tak ľahko ho z rúk nebudete chcieť dať. Dúfam, že som Vás dostatočne presvedčila o tom, že ho musíte vyskúšať. A ak nie ja, záplava podobných fešákov z internetu Vás hádam utvrdí v tom, že to nie je len nejaký môj bláznivý výstrelok a ono je to naozaj chutné. Inak by to nepripravoval pomaly snáď každý druhý. Okrem toho, stretla som sa už s čudnejšími ingredienciami do koláčov..
  • 20 g masla (skvelé by bolo napríklad aj arašidové alebo mandľové, obyčajné však postačí)
  • 20 g kakaa
  • 20 g mlieka (2 PL) 
  • 2 vajcia
  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 130 g cukety, nastrúhanej na jemno
  • 4 kocky (50 g) kvalitnej čokolády - 70% a viac, nie je na škodu aj s nejakou príchuťou (napríklad malinová je skvelá)
Do roztopeného masla primiešame kakao, mlieko, vajcia, ocot a kypriaci prášok. Metličkou rozšľaháme, aby v ceste neostali hrudky. Pridáme dnu jemne strúhanú a vyžmýkanú cuketu. Premiešame, aby sa rovnomerne rozmiestnila do celej hmoty a na záver vsypeme sekanú čokoládu. Zo dva-trikrát prehodíme vareškou a vlejeme do formy na biskupský chlebíček vystlanej papierom na pečenie (alebo vymazanej olejom).


Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C takých 35 minút, kým povrch nie je lesklý a pevný, okraje sa odliepajú od stien formy a špajdľa umiestnená do stredu vyjde bez viditeľne mokrého cesta (zababraná zrejme bude, ak natrafíme priamo na tekutú čokoládu). Cieľom je chlebík neprepiecť, mal by ostať mierne vlhký, ale pevný. Môžeme okamžite podávať, ale pozor na jazyk!



Všimnite si tie dokonalé kúsky tekutej čokolády. Och, blaženosť! A štruktúra.. no povedzte, nevrhli by ste na na to?




Neviem čo viac dodať na záver. Proste len toľko, že zelenina vôbec nemusí byť nudná a netreba si pri nej hneď predstaviť len otrepanú klasiku šalát-paradajka-uhorka (i keď, vôbec nič proti tomu, ja mám rada aj také). Ide to aj hravo a netradične. Ak máte teda k dispozícii ešte plnú záhradu cukety, prijmite tento tip na jej spracovanie. A nehanbite sa servírovať ju aj prípadným hosťom. Ale v takom prípade, zdvoj, či strojnásobte dávku! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára