Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šošovicové guľky (Falafel) plnené syrom

streda 26. júla 2017

Šošovicové guľky (Falafel) plnené syrom

Milí moji, dnes mám pre Vás zase niečo inšpirované orientálnou kuchyňou. Rada zabŕdnem do týchto vôd, pretože ich nápady, jednoduchosť, chutnosť a netradičnosť sú presne podľa môjho gusta. Niekedy stačí len pár ingrediencií, na prvý pohľad aj možno zvláštnych a nakoniec nám bude odmenou tak výborné jedlo, že nás úplne prevalcuje a zrazí z nôh.
Možno vám pojem Falafel vôbec nie je neznámy, čoraz väčšiu popularitu si nachádza postupne aj u nás, do svojej ponuky ho zaraďuje dokonca čoraz viac "pouličných" prevádzok, nielen vychytených reštaurácií. A to je len dobre. Jedná sa o tradičné arabské jedlo: smažené guľky z cíceru, bôbu alebo dokonca oboch. Podáva sa najmä zabalené do chleba pita, ale nie je výnimkou niekoľko guliek prihodiť tu a tam aj na servírovací tanier s kopou zeleniny a omáčok - Meze. O Meze som už písala, preto ak vás to zaujalo, rozhodne nahliadnite >>SEM<< a >>SEM<<, dnes už o tom kvákať nebudem. Och a i ten falafel som už zdokumentovala, najprv v tradičnej forme >>z cíceru<<, neskôr niečo na podobnú nôtu, ale ako >>muffiny zo šošovice<<. A potom ešte opakovane mimo blogový záznam, siaham po nich pravidelne, pretože sú skvelé.
Keby sa mi však chceli prejesť (čomu príliš neverím), nie je na škodu i osvedčené recepty trochu vylepšiť, pozmeniť. A tak mi raz napadlo, čo tak tieto guľky niečím naplniť? Schovať dnu tajnú prísadu a s prekvapením do nej zahryznúť? Jasné, pre mňa samotnú to bude prekvapenie asi ako objednaný vianočný darček, ale keby som ich náhodou pripravila pre niekoho iného, určite by nečakal, že sa pod povrchom môže objaviť niečo iné. Ako inak, môj mozog musel prísť s jediným dokonalým východiskom: kúsok syra! Veď so syrom je všetko stokrát, ba tisíckrát lepšie! A tak som dnu prepašovala kocku Red Leicestru. No páni, to sa podarilo! Naďabiť na ešte teplý roztopený kúsok, prípadne chrumkať vytečené kusy syra, ktoré sa pripiekli na plechu - nevadí, aj tak sú výborné. Aspoň budem nabudúce obozretná a posnažím sa ešte lepšie zavrieť všetky spoje.
Ďalšou vecou je servírovanie. Už som písala vyššie, nič nám nebráni siahnuť po klasickej pite, naplniť ju guľkami a nejakým šalátom, ja som však podľahla kúzlu Meze podnosov, preto som sa držala tejto línie a naložila naň až neospravedlniteľné množstvo iných pochúťok. Akých? Vymenujem ich vám v zozname, prejdime teda k receptu.

Na 20 guliek veľkosti ping-pongovej loptičky:
  • 150 g šošovice, v suchom stave
  • pol cibule
  • trochu masla
  • 1-2 PL omáčky na pizzu (alebo pretlaku)
  • citrónovú šťavu
  • soľ, korenie a paprikové vločky podľa chuti
  • 50 g tvrdého syra - u mňa Red Leicester (môže byť Cheddar, Gouda, Eidam, ale i Niva)
Meze tanier nie je striktne daný, len návrh):
  • marinované artičoky
  • čerstvá reďkovka, uhorka, cherry paradajky
  • omáčky: tahini a zmes na pizzu
  • sušené ovocie: jablká, hrušky, višne, marhule
  • oriešky: mandle, lieskovce, kešu, vlašské orechy
Šošovicu na noc namočíme do vody, na druhý deň prepláchneme a v novej vode uvaríme do mäkka, kým sa všetka tekutina nevyparí. Ak nejaká ostala, scedíme ju. 

Na troche oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k nej pretlak/omáčku na pizzu. Premiešame a 2-3 minúty varíme. Túto zmes pridáme k hotovej šošovici, ochutíme korením, soľou, paprikovými vločkami, citrónom a preložíme do vysokej nádoby. Pomocou tyčového mixéra alebo robota zmes rozmixujeme na hladkú hmotu. Následne z nej pomocou rúk tvarujeme guľky. Ak sa cesto príliš lepí, dlane si namažeme olejom a pokračujeme. Do každej hrudky zabalíme malú kocku syra a uložíme na plech s papierom na pečenie. 


V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 10, maximálne 15 minút, kým povrch nie je trochu popraskaný a zlatistý.



Podávame ich na veľkom tanieri s chuťovkami podľa vlastného výberu. Základ by však mala tvoriť zelenina, či už čerstvá alebo varená/pečená. Pokojne marinovaná a minimálne jedna omáčka, do ktorej si guľky budeme môcť namáčať. Hodí sa tahini, pesto, jogurtové dresingy, hummus, niet žiadnych obmedzení. Pre spestrenie prihoďme aj oriešky a sušené plody, príjemne celý podnos oživia, tak isto ako olivy či sušené paradajky. Zakázané nie je ani čerstvé ovocie, figy v sezóne by boli dokonalé!







Nemôžem dostatočne opísať, aká nadšená som z tohto receptu. Jednak kvôli fotkám, nad ktorými som strávila zase celú večnosť, ale tá variabilita ma priam povznáša! Je skutočne jedno, s čím sa rozhodnete tieto guľôčky konzumovať. Hodia sa k toľkým veciam! Nezmieňovala som to, ale pohodlne aj ako príloha k mäsu. Alebo úplne bez ničoho, len rýchly snack na zahnanie hladu, keď sa pohybujete mimo domova. Trebárs na letnej túre v horách, na deke pri jazere/bazéne. Sú priestorovo úsporné, ľahko prenosné a sýte, takže s náhlym škvŕkaním v žalúdku si hravo poradia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára