Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tekvicové chai latté/čaj s krémovým syrom / Pumpkin (spice) Cream Cheese Chai Latte

streda 4. októbra 2017

Tekvicové chai latté/čaj s krémovým syrom / Pumpkin (spice) Cream Cheese Chai Latte

Týmto príspevkom pokojne môžem odštartovať sériu #Šialených tekvicových receptov. Dúfam, že sa tešíte, pretože ja náramne! Teraz je to u mňa tekvicové všetko! Čudujem sa, že s jednou oranžovou fešandou som už neskončila v posteli. Ako som už neraz spomínala, som človek ľahko ovplyvniteľný a nevyhnem sa hystérii a trendom, ktoré valcujú internet. Takže každú jeseň to znamená preklikávať sa článkami nadržaných amerických tínedžeriek, ktoré netrpezlivo hopkajú pred dverami tak populárneho reťazca s kávou, ktorý máme na dvoch miestach už i u nás v Brne. Ja kávu nepijem, nechutí mi, preto nemám dôvod ich navštevovať, v každom prípade, pumpkin spice latte brnká i na moju strunu, ale z iného dôvodu. Tekvica? Korenená škoricou, klinčekmi, muškátovým orieškom? Sem s tým! A tak som hútala, ako by som si túto dobrotu prispôsobila na svoj obraz.
Mozgové závity sa našťastie príliš namáhať nemuseli, čo pre niekoho znamená káva, to je pre mňa čaj! Ochutiť si šálku silného čierneho čaju jesenným korením a tekvicovou príchuťou? Dobre, prečo nie, ja som na podobné zvláštnosti stavaná. Poňala som to však skôr ako plnohodnotnejší chod, než popoludňajší rituál či dezert. To svetoznáme latté sa nezaobíde bez vrstvy šľahačky, ktorú som, samozrejme, mohla zvoliť, ale ako som už avizovala, pre splnenie podmienky bohatšieho pokrmu som ju nahradila vyšľahaným krémovým syrom. Je to ešte chutnejšie a naviac, dostaneme do tela i nejaké tie proteíny naviac. A to sa počíta!
Viete však, bez čoho sa mi žiadny tekvicový krém poriadne neráta? Bez semienok! Nielenže taká posýpka navrchu efektne vypadá, zároveň skvele chrumká a pridá ďalšie významné nutrienty, hlavne mastné kyseliny, tuky a podobné látky.
Tekvicové krémy sú v mojej kuchyni stálicou, doprajem si ich v priebehu celej jesene i zimy a vlastne potom hocikedy počas roka, keď zočím, že v obchode túto famóznu plodinu majú. A nerobím medzi nimi rozdiely: Hokkaido, maslová, muškátová, špagetová a najnovšie Sweet Dumpling (tešte sa na recept), pochutnám si na každej jednej. Keďže ich mám často (možno až príliš..), sem-tam sa mi zažiada niečím ich zvýrazniť, odlíšiť, vylepšiť a tak experimentujem, ako v tomto prípade s čajom. Stačí ho použiť namiesto vody či mlieka a máte zaujímavý, naviac korenený krém, ak do nálevu pridáme spomínané koreniny. Okrem toho, nie je nič nezvyčajné polievky obohacovať o syry, aby boli ešte jemnejšie a krémovejšie. Bolo mi jasné, už keď som si v mysli zostavovala tento recept, že to bez debaty bude HIT. Nemýlila som sa, tento tekvicový chai čaj krém (to je veru názov!) do mňa spadol ako do čiernej diery a mohla by som ho ujedať na hektolitre. Časť Hokkaido som nechala nerozmixovanú, aby som zachovala nejakú štruktúru, ale ak si ho chcete vychutnať len tak so slamkou, môžete jednotlivé kúsky vynechať a poňať to naozaj ako hustý nápoj, v podstate čosi ako smoothie. Hmm, možno to by bol adekvátnejší názov.. Nech je ako chce, pre mňa za mňa to volajme aj Oranžová droga, hlavne si ju pripravme!
  • ½ hrnčeka upečenej tekvice Hokkaido
  • ½ hrnčeka silného čierneho čaju
  • ½ ČL škorice
  • ¼ ČL muškátového orieška
  • ¼ ČL mletých klinčekov
  • 50 g krémového syra (Lučiny a pod.)
  • 1-2 PL mlieka
  • hrsť tekvicových jadierok
Tekvicu nakrájame, posypeme škoricou, obložíme plátmi masla a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút, kým nie je mäkká. 
Medzitým si uvaríme silný čierny čaj a do nálevu pridáme koreniny: škoricu, muškátový oriešok a klinčeky. 
Prevažnú väčšinu upečenej tekvice pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu s trochou čaju. V miske prešľaháme krémový syr s mliekom. Nasleduje zostavenie: do vysokého pohára na dno nalejeme zvyšok čaju, pridáme vrstvu tekvicového krému, naň vyšľahaný syr a kúsky tekvice. Na záver posypeme tekvicovými semienkami a podávame! Najlepšie ešte horúce, aby nás "čaj" príjemne zahrial. 









Dúfam, že ste na tekvicu správne naladení, pretože sa tu s ňou budete stretávať častejšie. Nemôžem si pomôcť, som na nej závislá a mám čo robiť, aby som ju nekonzumovala každý boží deň. To viete, musím si nájsť adekvátnu náhradu za baklažány, ktorými som sa napchávala pre zmenu v lete. Horšie je, že v tomto prípade nám naskáču prijaté kalórie ako šialené, preto by som sa mala uvedomiť a trochu sa krotiť. Ale keď ono je to tak dobré! Lahodné, jemné, sladké, sýte a uspokojivé. Návykové!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára