Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Zimný pečený šalát hojnosti s tahini dressingom

streda 3. januára 2018

Zimný pečený šalát hojnosti s tahini dressingom

Milí moji priatelia! Dnes to bude rozkošné, rozšafné a hlavne krátke. Nejak nie je času nazvyš, ale ja som aj napriek tomu chcela potešiť vaše oko a napokon i brucho niečím príjemným a zároveň bohatým. Výživným, hrejivým, no popri tom sviežim. Domáckym, ale aj cudzokrajným. Dá sa vôbec toľko protikladov napchať do jednej misy? Tak, aby to nezničilo naše chuťové receptory? Ale veď ma poznáte, samozrejme, že áno! Keby to tak nebolo, neotravujem vás s príspevkom.
Okrem toho, videli ste už väčšie šialenosti. Tak napríklad dávam do pozornosti >>včerajší príspevok na ovocné grilované sendviče<<. Toto je oproti tomu slabý odvar.
V každom prípade, netvrdím, že menej chutný alebo vydarený. Len z iného súdka. Určite si tento šalát zamilujete. Veď pozostáva iba zo samých lahodných vecí!
Po prvé: sezónne zimné plodiny zastúpené vo forme ružičkového kelu a maslovej tekvice, ktoré pečením poskytnú trochu tepla do žalúdka.
Po druhé: akurátnu dávku čerstvosti zabezpečí celoročne dostupný šalát, paradajky, avokádo a naviac i zimná biela reďkovka.
Po tretie: nemôžeme opomenúť ďalšiu kategóriu živín, nutričnú rovnováhu teda zdokonalí korenený pečený cícer, ktorý okrem paliva prinesie do pokrmu vítané spestrenie štruktúry. Aj vy radi chrumkáte? Ja rozhodne, preto nebolo o čom diskutovať a orientálne guľôčky putovali k ostatným zúčastneným.
Po štvrté: svojou prítomnosťou nás poteší aj grilovaná kukurica, pretože prečo nie, trochu žiarivej žltej do tohto pochmúrneho a čudného počasia vnesie iskru, jas a veselosť.
A po piate na záver: k cíceru sa výborne hodí aj ďalší maloázijský zázrak, menovite tahini pasta, ktorá v šaláte figuruje ako zálievka spájajúca všetko dohromady. Nikto nemá záujem jesť nudné, suché, fádne šaláty, tento prvok vynesie našu misu hojnosti až na horu Ararat!
Neviem, či predchádzajúce riadky majú aspoň trochu hlavu a pätu, dúfam, že ste z nich pochopili, čo som primárne chcela povedať. Že nemáte otáľať a pustiť sa do prípravy! Šalát výborný dokonca aj do prenosnej misky, ak ho nestihnete zjesť v daný deň. Vôbec mu neprekáža ani studená forma. Aj keď, zahryznúť sa do teplej tekvice, cíceru a kelu je rozhodne príjemnejšie, predsa len tie vonkajšie teploty nie sú prívetivé.
  • 15 ks ružičkového kelu
  • časť maslovej tekvice
  • kôpku masla
  • koreniny podľa vlastného uváženia, pre inšpiráciu: Zaatar, Ras el Hanout, Dukkah, granulovaný cesnak, údená paprika, škorica
  • pol šálky cíceru
  • pol až jedno celé avokádo
  • 1-2 hrste grilovanej/sterilizovanej kukurice
  • hrsť cherry paradajok
  • 6-8 cm kus bielej reďkovky
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • šťavu z pol limetky
  • 2 PL tahini sezamovej pasty 
Cícer na noc namočíme do vody, na druhý deň prepláchneme a v novej varíme, kým nie je na skus. Precedíme ho, ešte horúci doplníme maslom, nech sa rozpustí a ochutíme koreninami (vyššie uvedenými, jednotlivými či kombináciou všetkých alebo úplne iných, podľa vlastných preferencií). Cícer rozložíme na plech s papierom na pečenie. Na rovnaký plech uložíme ružičkový kel, ktorý sme zbavili vrchných nepekných listov a väčšie kusy prekrojili na pol. Tak isto pridáme aj umytú a nakrájanú tekvicu. Ochutíme koreninami a obložíme maslom.
Vo vyhriatej rúre pri 180 °C pečieme 10-15 minút, vtedy by zelenina mala byť mäkká. Vyberieme ju bokom a cícer dopekáme ďalších 10-15 minút, kým nie je zlatý a chrumkavý.
Zostavíme šalát: paradajky, reďkovku a šalátové listy pokrájame a zmiešame. Uložíme do misy spolu s pečenou zeleninou a cícerom. Pridáme kukuricu, guľôčky avokáda (alebo inak nakrájané kusy) a všetko pokropíme limetkovou šťavou. Jednu lyžičku pridáme aj k tahini paste, premiešame a servírujeme buď bokom, na namáčanie alebo ňou celý šalát prelejeme ako dressingom. U mňa prvá možnosť na prezentáciu, v skutočnosti druhá pri jedení, lebo surová zelenina zálievku fantasticky absorbuje. Dobrú chuť!







Musím sa posťažovať i vám: v Čechách, v Brne rozhodne, nie je možné kúpiť čerstvý ružičkový kel. Prechodila som niekoľko reťazcov, potravín, vypytovala som sa všade možne, proste bez úspechu. Nemajú, nebude.. nie je dopyt. Čože, to si strieľate? Nie som jediná, ktorá miluje tieto malé zelené guľôčky! Keby boli na pultoch, to by ste len videli, ako by som sa na ne vrhla!
Táto zásoba bola z domu, ktorú mi mamka pribalila do kufra. Bohužiaľ, celé balenie už padlo za obeť a mne neostáva nič iné, iba horko plakať. Alebo sa uspokojiť s mrazenou verziou, ktorú tiež nie je tak ľahké nájsť. To sú problémy, však?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára