Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Gaštanová zmrzlina/nicecream so zeleným čajom

pondelok 9. apríla 2018

Gaštanová zmrzlina/nicecream so zeleným čajom

Pekný deň všetkým prajem, po ďalšej odmlke sa opäť ujímam slova a prinášam vám nový recept, či skôr malú inšpiráciu.
Konečne to začína vonku vypadať jarne, ba dokonca si dovolím tvrdiť, že to má už nábeh na letnú vlnu, pretože znenazdajky sme sa ocitli nad hranicou 20 stupňov a dokonca atakujeme 25 °C. Čo je v mojej knihe obrovské plus a nemôžem byť spokojnejšia. Teda, môžem: keby som nemusela trčať v práci a vedela si tento utešený stav patrične vychutnať. Predpokladám, že cez víkend bude, ako obvykle, škaredo. Zákony schválnosti fungujú lepšie a spoľahlivejšie, než tie fyzikálne (Boltzmann, Maxwell, Einstein, Bohr, Feynman a všetci ostatní, prosím, neobracajte sa v hrobe!).
Zdá sa mi preto viac než vhodné odštartovať sezónu zmrzlinou a keď už, tak poriadne štýlovo!
Okolo nicecream - zmrzliny na báze ovocia (či najnovšie i zeleniny) je stále veľký boom a asi neexistuje instagram foodie, ktorý by nepublikoval aspoň jedinú fotku tohto druhu. Niet sa čomu čudovať: sú lahodné, variabilné, výnimočné, zdravé a naviac, dá sa s nimi do sýtosti vyhrať, pretože kombinácií a spôsobov ich prípravy je neúrekom. A tak prispievam svojou troškou do mlyna.
Rozhodla som sa tentokrát vynechať banánový základ a použiť gaštany! Veď keď z uvarených možno pripraviť husté pyré, prečo by to nešlo i zo zmrazených? A máme tu novú netradičnú príchuť. Aby sa to všetko lepšie mixovalo, aj v tomto smere som sa pustila po nevydláždenej ceste. Ako tekutú ingredienciu nemáme mlieko - aby si mohli zamlsať i alergici. Určite ste si všimli, že patrím medzi nadšených propagátorov používania čaju v pokrmoch, takže jeden delikátny zelený zažiaril i v tomto prípade.
Nuž a čo viac? Iba porciu ovocia, nech do tela dostaneme ešte viac vitamínov a tento obrovský pohár (či krčah) nás zasýti a dodá potrebnú energiu do celého dňa.
  • 230 g uvarených a mrazených gaštanov
  • silnejší zelený čaj - množstvo podľa potreby na reguláciu správnej konzistencie
  • ovocie podľa ľubovôle: v mojom prípade jablko a mango
  • ľubovoľne: posýpku navrch - müsli/granolu, orechy, semienka, sušené ovocie..
Gaštany vložíme do vysokej nádoby alebo robota a podlejeme silnejším a horúcim nálevom zeleného čaju (pomôže roztopiť základ - bude sa lepšie mixovať). Najprv odporúčam asi štvrť hrnčeka, potom pridávať podľa potreby. Mixujeme, kým všetko nie je hladké a krémové. Neprežeňme to, vieme, ako správne vypadá zmrzlina, tak nech nie je tekutá. 
Servírujeme do pohárov: spodná vrstva nakrájaného jablka, vrsvta zmrzliny, ďalšia vrstva manga a tak ďalej, až kým nespotrebujeme všetky suroviny a s výsledkom nie sme spokojní. Vrch môžeme posypať granolou, orieškami, semienkami, čokoládou, cukríkmi.. čímkoľvek sa nám žiada. Okamžite podávame, nech sa zmrzlina neroztopí!






To viete, že ja som šibnutá a musela som sa nejako vyblázniť, čo sa dekorovania týka, no aj tak finálny výsledok nezodpovedal mojim pôvodným predstavám. Ako inak. Ale snáď vás to aspoň trochu pobavilo, či rozveselilo, rozhodne sa so všetkým nemusíte babrať, stačí presne podľa postupu jednotlivé zložky prosto vrstviť na seba. O chuťový zážitok neprídete a ak sa nehráte na estéta, nijako neutrpíte (okrem toho, toto tiež nie je umelecké dielo hodné zverejnenia, plus kvalita fotiek - och, škoda slov). 
Nech je ako chce, odporúčam pripraviť si túto zaujímavú verziu 'nicecream'. Ak nemáte gaštany ako také, použite kocku mrazeného pyré. Odpadne vám jeden otravný krok dostať všetko do jednoliatej masy. Stačí trochu nariediť čajom, aby nasiaklo nezameniteľnou arómou a oddať sa pokušeniu.
Hlavne, nech nám to slnko vydrží!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára